Tässä kerron lyhyesti koiraharrastushistoriastani ja miksi ryhdyin kasvattamaan novascotiannoutajia. Kasvatukseni pääperiaatteet ja tavoitteet.
 
Olen aloittanut koiraharrastuksen jo nuorena. Ensin hoidellen naapureiden ja tuttavien koiria, oman ensimmäisen koirani sain 12- vuotiaana vuonna 1992. Jo tuolloin olisin halunnut tollerin, mutta koska rotu oli vielä melko uusi Suomessa, olisi pentua joutunut odottamaan pitkään ja siihenhän ei nuoren tytön maltti riittänyt. Joten perheeseemme muutti kultainen noutaja Bella, ihana koira mutta valitettavan sairas luustoltaan. Pitkillä metsälenkeillä luusto kuitenkin pysyi sen verran hyvin kasassa että Bella saavutti 12 vuoden iän ja menehtyi sitten varsin nopeasti syöpään.
 
Kun lähdin opiskelemaan, elämääni asteli toinen kultainen noutaja Moona, silloisen kumppanini koira. Moona oli luustoltaan terve ja luonteeltaan myöskin, joten päädyimme teettämään Moonalla yhdet pennut. Olihan se kasvattava kokemus kaiken kaikkiaan ja siitä varmaankin syttyi pieni kipinä olla joskus "oikea" koiran kasvattaja, siis ihan kennelnimen omaava. Moona saavutti 13 vuoden hienon iän ja jouduttiin sitten lopettamaan nopeasti alkaneen ja etenevän nivelrikon vuoksi. Kului kaksi vuotta ilman koiraa ja ne olivat vuodet jotka osoittivat minulle että ei se elämä ilman koiraa ole minulle tarkoitettua elämää. Joten.... Vuonna 2008 elämääni asteli pikkuinen tolleripentu Taika.
Taika oli ja on kaikkea mitä odotinkin tollerin olevan ja kipinä kasvattamisesta syttyi Taikan osoittautuessa terveeksi, ulkomuodollisesti päteväksi ja päänsisältönsä puolesta sellaiseksi koiraksi, jonka kannattaisi jatkaa sukua. Taikan kanssa on tehty ja harrastettu kaikkea "maan ja taivaan" väliltä, päälajeina näyttelyt, toko ja mejä.
 
Kasvattajan peruskurssin suoritin keväällä 2010, hain kennelnimeä ja se minulle myönnettiinkin, Kennel Magicfox`s. Tapasin nykyisen aviomieheni Jarnon vuonna 2011 ja myös hän innostui tulemaan täysillä mukaan koiratoimintaan, suorittaen kasvattajan peruskurssin samana vuonna. Yhdessä syvensimme kasvatustietämystämme Kasvattajan jatkokurssilla vuonna 2012 ja vuonna 2015 Koirankasvatus tänään- kurssilla.
 
Tavoitteeni kasvattajana ovat, vuosien kasvattajana annettua oppinsa, realistiset. Kasvattaa mahdollisimman terveitä (niin kropaltaan kuin päänsisällöltään), hyväluonteisia, vähintään vanhempiensa tasoisia tollereita, joista on tuleville omistajilleen iloa ja onnea useiksi vuosiksi eteenpäin. Ja myös toisinpäin, etsiä kasvattamilleni pennuille sellaiset kodit joissa niiden on hyvä elää rakastettuina perheenjäseninä. Johtoajatuksena kaikessa kasvatustyössäni on "koiran paras".
 
Magicfoxs`illa pennut kasvavat kotioloissa, jolloin ne tottuvat kaikkiin normaaleihin elämän ääniin ja tapahtumiin jo pieninä. Pennuilla on elämäntaitoja opettamassa emon lisäksi lauma, meidän omista tytöistä koostuva koiralauma. Pennuille tarjotaan erilaisia virikkeitä ja riistaa, eli ensikosketus lintuihin, pupuihin ja sorkkiin saadaan jo pentulaatikossa. Pentuja käsitellään (sylitellään ja silitellään) paljon, jolloinka ihmisen kosketus ja läsnäolo muodostuu pennuille mieluisaksi asiaksi jo aivan pienestä alkaen. Pentuajan jompi kumpi meistä on koko ajan kotosalla, huolehtien pentujen ja muun lauman hoitamisesta 24/7. Pentujen tulevilta kodeilta edellytän rakkautta ja omistautumista pentua kohtaan, harrastuneisuutta (mieluusti tollerille rodunomaiset lajit MEJÄ ja NOU/NOME- toki kaikki harrasminen yhdessä koiran kanssa on koiran hyvinvointia kohentavaa!) asennoitumista siten, että tämä pentu on nyt täysi perheenjäsen ja pennun kohtelua sen mukaisesti. Lisäksi minulle kasvattajana on tärkeää, että pennut PEVISA- tutkitaan n 1-2 vuoden iässä. Pennunostajat liitän rotuyhdistyksen jäseniksi, ja olen apuna ja tukena aina kun sitä tarvitaan kaikkiin koira-asioihin liittyen.

Älä epäröi ottaa yhteyttä, mikäli sinulla on kysyttävää kasvatustyöhöni liittyen!

Kuulun seuraaviin yhdistyksiin:
Suomen Kennelliitto (sitoumuskasvattaja)
Novascotiannoutajat ry (sitoumuskasvattaja)

Suomen Noutajakoirajärjestö ry (SNJ)
Pirkanmaan noutajakoirayhdistys ry
Satakunnan noutajakoirayhdistys ry
Ikaalisten seudun kennelkerho ry
Keuruun seudun kennelkerho ry
Tampereen seudun koirakerho ry
Oriveden seudun koirakerho ry
Ylöjärven koirakerho ry

Suorittamani kurssit ja luennot:
Koirankasvattajan peruskurssi
Koirankasvattajan jatkokurssi
Koiran ensiapukurssi
Koiran oppiminen (Tommy Wiren)
Koiran lihashuolto (Jaana Tala)
Koirankasvatus tänään- kurssi (9/2015)
Koetoimitsija 1- kurssi (2016)
Koetoimitsija 2- kurssi MEJÄ (2017)

Koirieni kanssa suorittamiani kursseja:
Aktivointikurssi
Tottelevaisuuden perus- ja jatkokursseja
Rallytoko- kursseja
BH- kurssi
Agilityn alkeis- ja jatkokursseja
Taipumuskoekursseja ja koulutuspäiviä
Nose work- kurssi
Jälki- ja hakukurssi
Virikkeistämisjälkikurssi
Flyball- kurssi
Näyttelykoulutuskurssi

Järjestämiäni kursseja:
MEJÄ:n alkeiskurssi syksy 2016 ISKK
MEJÄ:n alkeis- ja jatkokurssi kevät 2017 ISKK
MEJÄ:n koulutusvkl Teiskossa 2019